En sensasjon

En sensasjon

Hver søndag denne adventstiden publiserer vi en andakt her på bedehuskirken.no. Det følger med en samtaleguide som kan brukes i huskirken eller rundt middagsbordet. 

 

Jomfrufødselen er ganske sentral i julefortellingen. Vi vet at det er helt umulig for en kvinne som ikke har hatt seksuelt samliv med en mann å bli gravid. Maria var ikke en voksen kvinne, mest sannsynlig var hun midt i tenårene. Jeg antar at på denne tiden, som i vår tid, var det unge par som hadde sex før de giftet seg og ble gravide. Dette er altså ikke sensasjonelt i det hele tatt, men forklaringen Maria gir er sensasjonell! Lurer på hvor mange jenter som opp gjennom tidene har prøvde seg på å forklare det hele overfor foreldrene sine med å si at de ikke har hatt seksuelt samliv med en mann? Tenk deg din egen niese prøve seg på en slik forklaring. Hvordan ville du reagert? 

Hva tror du Maria sine foreldre sa når Maria forklarte at hun hadde fått besøk av en engel som fortalte henne at hun skulle føde en sønn. Det er nesten litt som når sjokoladen som du vet lå på bordet for 2 minutt siden er borte og du vet at den eneste som har vært i huset de siste 2 minuttene er deg selv og gutten din på 5 år. Han nekter selvsagt for å tatt sjokoladen! Du sier at du vet det ikke var deg og da forklarer gutten det med at det var et romskip som kom og en grønn mann listet seg ut og tok sjokoladen. Siden det bare var en sjokolade blir det jo koselig. Litt usikker på om det er like koselig når man snakker om en graviditet! Begynnelsen på fortellingen om at Jesus barnet blir født er helt sensasjonell, og vi må huske at vi tror dette har skjedd. Det er ikke en koselig eventyrfortelling for å få frem en moral. Vi tror at en jomfru ble gravid og fødte et lite barn! 

Julemysteriet er ikke først og fremst jomfrufødselen, selv om den i seg selv er sensasjonelt. Mysteriet er at Gud, som alltid har eksistert, ble et menneske; født inn i vår tidsforståelse. Om noen dager skal vi feire dette mysteriet. Håper du ikke glemmer av at dette er et mysterium som  ikke kan forklares og gripes! Samtidig er det viktig for oss å huske på at vi kan tro på dette mysteriet! 

Skjult i disse bildene av en stall, noen dyr, gjetere, stjerner, engler og vismenn skjer det altså noe mye større! Gud bryter inn i verden på en måte  Han ikke har gjort før; Han blir selv et menneske. Disse litt idylliske bildene vi har kan lett minimalisere for oss hva som egentlig skjer. Det som skjer er storartet, og det skal gi oss et sikkert håp om hva fremtiden vil bringe. Gud har noe på gang! Det Han har begynt skal fullføres! 

«Han vil fullføre sin frelsesplan i tiden fylde: å sammenfatte alt i Kristus, alt i himmel og på jord i ham.» (Ef 1:10). Gud sitt endemål er altså Paradis. Advent er en tid vi venter på at Gud fødes som en baby inn i vår verden. Dette skal også minne oss om at vi venter på at noe enda større skal skje. Selv om engler, stjerner, vismenn og gjetere er spektakulært, har vi noe enda bedre i vente.  

 

Samtaleguide En sensasjon

 

 

 

Powered by Cornerstone